We zijn het zo gewend: goed gedrag belonen en negatief gedrag straffen of negeren. Vaak zijn we zelf zo opgevoed en voeden we onze eigen kinderen ook zo op. Maar vroeg of laat komt er een moment waarop we merken… die stickerkaart of ander beloningsmiddel werkt niet meer. Je kind is niet meer gemotiveerd om iets voor die sticker of voor dat cadeautje te doen. Hij blijft er niet meer voor aan tafel zitten. Maar wat werkt dan wel..?
1. Aandacht. “Kids who need the most love, will ask for it in the most unloving ways”. Lastig voor ons als ouders, maar waar. Hoe meer opstandig gedrag, hoe meer liefde je kind nodig heeft. Ook weer makkelijk, want liefde is er altijd! Hoe kun je na een lange dag (waarbij jij en je kind elkaar wellicht de hele dag niet hebben gezien) weer in liefdevolle verbinding met je kind komen? Misschien kun je eerst samen stoeien, knuffelen of een spelletje doen, of samen de tafel dekken. Zelf kun je hier ook heel rustig en relaxt van worden. Door een ‘overgang’ in te bouwen tussen thuiskomen en eten aan tafel, raakt jouw hoofd ook leeg en kun je je werk makkelijker even loslaten na bijvoorbeeld zo’n stoeipartij!
2. Samen plezier maken. Als het gezellig is aan tafel, vindt jouw kind het ook steeds fijner om te blijven zitten. Hoe kun je van het eten een leuke activiteit maken? Speel spelletjes tijdens het eten, door bijvoorbeeld om beurten met je vingers op tafel te tikken of te trommelen, zing liedjes, bedenk gekke liedjes. Vraag je kind hoeveel hapjes hij gaat nemen en of hij ze kan tellen. Voor wie gaat hij een hapje nemen (opa, oma, vriendjes, vriendinnetjes enz.)
3. Bewegen. Bedenk dat (jonge) kinderen veel beweging nodig hebben. Lang stilzitten is niet hun favoriete bezigheid. 10 Minuten aan tafel zitten is lang voor een jong kind. Kijk of je tussendoor kunt bewegen. Wie weet kun je er een gekke groentendans van maken?
4. Korte of lange termijnoplossing? Wil je effect op de korte termijn? Dan kun je stickers en cadeautjes als beloningen gebruiken. Je kind blijft dan aan tafel zitten voor meer stickers en een cadeautje. Maar stel jezelf ook de vraag: Hoe ga ik het doen zonder stickers en cadeautjes? En hoe groot moet het cadeau worden om mijn kind gemotiveerd te houden? En hoe moet het als ik geen stickers en cadeautjes bij me heb (bijvoorbeeld in een restaurant)? Wil je dat je kind altijd aan tafel zitten voor beloningen? Of ook uit zichzelf, omdat hij het gezellig en fijn vindt? Dan kun je je op de lange termijn richten. Dat vraagt vaak meer aandacht van jou, meer tijd, meer begrip en meer geduld. Maar levert uiteindelijk het meeste op. Een kind dat graag aan tafel zit, samen met het hele gezin.
Wil je meer weten over opstandig gedrag van je kind en hoe je er anders mee om kunt gaan dan te straffen, belonen of dreigen?
Kom dan naar de workshop Opvoeden: Opstandig Gedrag.
Meld je hier aan: Workshop Opstandig Gedrag