‘Doe een stapje naar voren, en een stapje terug’. Dit liedje zit al dagen in mijn hoofd. En ik weet inmiddels waarom.
We zijn verhuisd. Wat een grote verandering. En wat doet dat met slaap in ons gezin?
De eerste weken in het nieuwe huis waren mijn partner en ik zo moe van tot in de late uurtjes dozen inpakken, klusjes doen en van alles regelen, dat we wel wat slaap in te halen hadden.
En onze kinderen misschien ook wel, want die hadden vast iets meegekregen van de onrust.
Onze dochter was meteen blij met haar nieuwe bed, een knusse bedstee waar ze al gauw goed in sliep.
Maar zoonlief schrok veel wakker, was erg verdrietig, angstig en we konden hem moeilijk troosten. Dus daar zaten we ’s nachts, om en om naast zijn bed. Moe, koud en het bracht niemand een stapje verder. Zoonlief bleef verdrietig, wij steeds vermoeider. ‘En een stapje terug..’
In mijn werk bij Mevrouw Maan staat altijd centraal: Wat vraagt je kind aan jou met zijn gedrag en wat heeft je kind van jou nodig?. Om dat goed te kunnen zien, in plaats van geïrriteerd of gefrustreerd te raken door het gedrag, is goede zelfzorg essentieel. Voordat je de behoefte van je kind kunt zien en begrijpen, moet je eerst goed voor jezelf zorgen.
Toen ik koud en moe naast het bed van mijn zoontje zat, kon ik niet zien wat hij van ons nodig had, mijn aandacht ging ergens anders naar uit, namelijk naar mijn koude voeten, benen en niet zo heel comfortabele houding.
Ik zag het niet meer.
Dus tijd voor een nieuw plan. We haalden een hoogslaper op, via Marktplaats, dat zou ons vast een stapje naar voren brengen.
Zoonlief zo trots op en blij met zijn hoogslaper, dat moest een hit zijn!
Vanaf nu zou iedereen weer lekker doorslapen in ons nieuwe huis en zouden we bijtanken na onze verhuizing.
En de hoogslaper was ook zeker een hit. Bij het voorlezen en bij het inslapen, als een van ons erbij was. ’s Nachts bleef hij even verdrietig en zat ik niet meer naast zijn bed, nee, ik hing staand over de rand, heel oncomfortabel, nog steeds koud.. ‘En een stapje terug.’
Nu ik dit schrijf, grinnik ik, als ik terugdenk aan hoe ik daar hing, half slapend, hangend tegen een hoogslaper. En een stapje terug. Tijd om even op de pauzeknop te drukken.
We maakten samen een nieuw plan. We haalden het matras van zoonlief naar beneden en schoven ons eigen matras ernaast en gingen naast hem liggen. Iedereen sliep weer lekker en als zoonlief wakker werd, was hij gauw weer gerustgesteld en lag ik warm en comfortabel vlakbij hem. Doe een stapje naar voren.
Na een tijdje werd hij niet meer wakker ’s nachts en gaf hij zelf aan weer in zijn hoogslaper te willen liggen. Een van ons bleef op zijn kamer slapen, op het matras op de grond. ‘Weer een stapje naar voren.’ En nog steeds voor iedereen veel slaap en lekker warm liggen. ‘Nog een stapje naar voren.’
Het voordeel van warm en comfortabel liggen als je wakker wordt in de nacht, is dat je slaperig blijft en gemakkelijk weer inslaapt. Waar ik voorheen nog gemakkelijk een uur kon wakker liggen, als ik koud en verkleumd een half uur over de rand van de hoogslaper had gehangen, sliep ik nu al gauw weer in.
En zo doen we steeds weer een stapje naar voren.
Bij ’s nachts wakker schrikken, ontroostbaar huilen, speelt heel vaak een verhoogde alertheid van je kind een rol. Hiermee kun je je kind helpen, door eerst te werken aan geruststelling, door letterlijk het systeem van je kind tot rust te laten komen, en de verhoogde alertheid af te laten nemen, door jouw nabijheid.
Wil je meer hierover weten of zoek je naar handvatten voor meer rust, ’s nachts en overdag, voor je kind en voor jezelf?
Neem dan contact met ons op.
0 reacties