Home » Blogs » Ouders » Help! Mijn peuter slaat!

Help! Mijn peuter slaat!

door | 8 sep, 2017 | Ouders

Voordat je vader of moeder werd, wist je het zo goed. Vrienden die in hun gezicht werden gemept door hun peuter: dat zou jou nooit overkomen. Dat laat je toch niet gebeuren..? Of dat kind waarop je vroeger paste, die je trapte terwijl ze op de commode lag. Nee, daar zou je echt een stokje voor steken. 

Maar nu ben je zelf ouder. Je haalt je lieve peuter op van de crèche en hop, terwijl je met de leidster probeert de dag door te nemen krijg je een harde pets in je gezicht. Of als je thuis staat te koken, je kleine schat komt aan je been hangen, je tilt haar liefdevol op en hoppa, pets, in your face. En het verschonen op de commode? Een trap precies in je buik, ai, pijnlijk.. 

Streng toespreken of negeren?

Vervelend, je begrijpt niet waarom je peuter dit doet en bovenal ben je bang dat dit voortaan zo blijft: een meppend kind.. In gedachten hoor je de stemmen van je omgeving je toespreken: dat je dit gedrag accepteert, ik zou hem/haar toch maar eens strenger gaan aanpakken… Dus wat doe je? Je struint het internet af, op zoek naar tips voor een peuter die slaat. Je probeert van alles: streng toespreken met zware stem en zeggen dat hij dit nooit, maar dan ook echt nooit meer mag doen. Consequenties aan het gedrag verbinden: als je papa slaat, dan krijg je straks geen ijsje. Of: als je mama niet slaat, dan krijg je straks wel een ijsje. Geen aandacht geven aan het slaan en even geen oogcontact met de kleine, gewoon doen alsof kindlief er niet is en stoïcijns je eigen gang gaan. En dan probeer je nog: op de gang zetten, een time out, deur dicht, pfffff.

Maar.. niets werkt (soms misschien wel voor even, maar niet voor de lange termijn). Je peuter blijft slaan. Moeilijk hoor, want wat moet je dan wel doen? Wat moet je doen om verandering aan te brengen in het gedrag van je peuter? Laat me je eerst gerust stellen: je bent niet de enige! Heel veel ouders worstelen hiermee. En bijna alle peuters komen in een ‘mepfase’. De een meer dan de ander, maar een ander slaan, dat doen ze allemaal wel eens. Het hoort er een beetje bij. Zoals je wel vaker hoort: het is een fase. Maar je peuter heeft wel jouw ondersteuning nodig om goed door deze fase heen te komen. Je wil je peuter ook graag helpen en je wilt vooral dat het stopt. 

Waarom werken die tips van internet dan niet?

De tips die je online vindt, zijn algemene tips en niet speciaal voor jouw kind, niet voor jouw gezin en niet voor jullie situatie. Het is belangrijk inzicht te krijgen in wat er nu eigenlijk aan de hand is. Kijk eens op een rustig moment naar het ‘sla incident’: wat gebeurde er, en wat probeerde je peuter je te vertellen met zijn/haar gedrag? Er zit altijd een vraag achter het gedrag, misschien kun je deze al achterhalen. Was hij te moe, wilde ze je aandacht hebben of raakte hij gefrustreerd omdat iets niet lukte? Deze vragen kunnen je helpen om je kind beter te begrijpen en meer inzicht in het ‘mepincident’ te krijgen.

Erkennen van emoties en leren

Natuurlijk kun je aangeven dat je iets niet wilt: ‘ik wil niet dat je me slaat, het doet me pijn’, is een duidelijke boodschap. Probeer ook aan te geven wat je peuter dan wel kan doen. Kinderen leren door te ervaren, ze voelen, doen en ontdekken. Hoe je de emoties van je kind erkent en hoe je je kind het beste helpt is sterk afhankelijk van het type kind en jouw gezin. Hier is simpelweg geen algemene tip voor. Wees dan ook niet bang om hulp te vragen! In plaats van de strijd maar aan te blijven gaan met je peuter, kan een pedagoog je al snel verder helpen. Een deskundige blik van buitenaf zorgt al snel voor meer inzicht in kind, gedrag en in eigen houding. Vanuit daar is vooruitgang snel geboekt.

Over Annalotte & Marleen

Annalotte en Marleen zijn orthopedagoog en hebben ruim 20 jaar ervaring in opvoeding en onderwijs. Lees hier onze tips en eigen ervaringen over opvoeden, de relatie met je kind en grenzen stellen.

Marleen en Annalotte

Annalotte & Marleen

Lees hier onze laatste blogs

Gerelateerde artikelen

Maar je moet toch íets eten?

Maar je moet toch íets eten?

Misschien wel het zwaarste moment van de dag: avondeten met je gezin. Iedereen heeft er al een dag op zitten, op werk of een dagje opvang/school, en de batterij is al een beetje op aan het raken. Als ouder heb je de taak om een gezonde, uitgebalanceerde maaltijd op tafel te zetten. De ene keer bereid je een maaltijd met veel plezier maar soms moet je het ook uit je tenen halen. En je experimenteert er op los om toch die belangrijke voedingstoffen mee te geven én probeert het er ook nog aantrekkelijk uit te laten zien. Groentefriet, broccoli rijst, wortelwraps, minions macaroni, met stukjes, zonder stukjes, en als dat niet werkt: een pot appelmoes eroverheen …. Niets is je te gek!

Lees meer
Curling ouder

Curling ouder

Een beetje curlen voor onze kinderen, dat doen we natuurlijk allemaal. Lees in deze blog hoe het er in mijn hoofd aan toe gaat als ik aan het curlen ben voor mijn dochter.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin